המפתח להבנת תקציב המדינה/ אבי אסבן

העיסוק בתקציב המדינה כבר אינו נחלתם של יחידי סגולה.

(המאמר פורסם לראשונה בפורטל ‘קוד אזרחי פתוח’ של “הפורום לחברה האזרחית”)

המאמר השני בסדרה של שלושה מאמרים המבוססים על סדנת ‘צלילה חופשית’ החושפת את המתרחש מאחורי הקלעים של תקציב המדינה.

קישור לפוסט הראשון בסדרה: מי קובע את תקציב המדינה?

עד לפני כעשור, כשהייתם שואלים “מי מבין את תקציב המדינה?” הייתם מקבלים את התשובה שקיימים רק כמה עשרות אנשים כאלו – אנשי אגף תקציבים במשרד האוצר, מספר אקדמאים, קצת חברי כנסת חרוצים ועוד כמה עיתונאים כלכליים או חנונים. חכמה נסתרת השמורה ליודעים לקרוא בין הספרות. היום המצב הוא שונה לחלוטין.

מספר אקטיביסטים עם לפטופים, קצת חוצפה והרבה יוזמה אזרחית הקימו אתר שמטרתו לקחת את ספר התקציב המשעמם, להנגישו לציבור הרחב (הקרדיט הגדול מגיע לארגון בשם ‘הסדנה לידע הציבורי’; רוב הפוסט הזה מבוסס על הידע שהם הנגישו לעולם וסחטיין עליהם). עקרון העבודה שלהם היה פחות או יותר: “תנו לנו את הנתונים ואנחנו כבר נדע מה לעשות איתם”. כך נולדה פלטפורמת ‘התקציב הפתוח’ שלאחר מכן אומצה בצורה כזו או אחרת על ידי הממשלה ומשרד האוצר וכיום נקראת – ‘מפתח התקציב’.

הנתונים של ‘מפתח התקציב’ מגיעים ממקורות ממשלתיים רשמיים (למשל אתר מינהל הרכש הממשלתי) ומתעדכנים באופן רציף. הפלטפורמה עוקבת אחר חלוקת תקציב המדינה בין משרדי הממשלה, התחומים והתכניות השונות, וגם אחר יישומו והשתנותו המתמדת בעקבות העברות תקציביות.

כמו תקציב המדינה, הפלטפורמה בנויה לפי הסדר ההיררכי של ספרות תקציב המדינה: סעיף >> תחום פעולה >> תכנית ראשית >> תקנה. כעת נבהיר את היררכית סעיפי התקציב:

  • סעיף |  2 ספרות | משרד ממשלתי / רשויות ממשלתיות / סעיפי פיתוח (שימו לב: ישנם משרדים שהתקציב שלהם מתחלק במספר סעיפים)

  • תחום | 4 ספרות | תחום פעולה כללי

  • תכנית ראשית | 6 ספרות | אזור פעילות ספציפית (ברמה הזו התקציב מוגש לאישור הכנסת)

  • תקנה | 8 ספרות | פעולה ספציפית (קיימות יותר מ-5,000 תקנות בתקציב)

החלוקה למבנה ההיררכי של התקציב (2,4,6,8) מתבצעת בעיקר בעבודתם של אגף תקציבים ויחידות משרדי הממשלה. הדרג הפוליטי מצביעים על החלוקה כמקשה אחת (הצבעת חוק התקציב) ויכולים להביע הסתייגויות או לבקש שינויים בחלוקה בין הסעיפים השונים.

טיפ: רוצים לדעת מאיפה כדאי להתחיל את המחקר שלכם? להבין את הרציונל או התמונה הגדול של תקציב המדינה או משרד מסוים? לחצו כאן וקראו את קבצי ‘עיקרי התקציב’ של כל תחום או משרד שמעניין אתכם.

 

מפתח התקציב - שקופית 22 ספרות משרד ממשלתי, 4 ספרות תחום פעולה

 

כיצד מאתרים סעיפים תקציביים באמצעות ‘מפתח התקציב’?

פשוט מזינים את מה שמעניין אותנו בשורת החיפוש החופשי ונזין את שם התקנה / מספר התקנה. בתוצאות נוכל לראות באילו שנים התקנה הייתה בשימוש וכך לסנן את הרלוונטית ביותר עבורנו. ניתן גם לראות את ה- סעיף – תחום פעולה – תוכנית ראשית שבה נמצאת התקנה.

 

תקציב המדינה - שקופית3משרד החינוך לדוגמא

 

לסיום נמחיש את העניין בדוגמא יישומית של רצף רמות התקציב (שימו לב כיצד אנו ‘נכנסים פנימה’ במעבר בין צילומי המסכים):

מפתח התקציב - שקופית 4הנה הכסף!

 

כלומר ממשלת ישראל מתכננת להשקיע ב-2019 בתחום התעסוקה לבדו מעל לחצי מיליארד ש”ח. קצת פחות מעשירית התקציב יופנה להוצאות שכר ורוב התקציב מנותב לתמיכות, העברות לגופים אחרים ורכש. מה זה בעצם אומר לנו? שרובה המוחלט של הפעילות הממשלתית בתחום מבוצע בפועל על ידי גופים מחוץ לשירות המדינה (רכש חברתי בעגה הממשלתית; האם זה טוב? לדעתי כן אבל זה כבר דיון של תפיסות כלכליות).

מפתח התקציב - שקופית 5תקציב המדינה: האותיות הקטנות

 

תחום התעסוקה מחולק בתקציב המדינה למספר תחומי פעילות (4 ספרות תקציב, זוכרים?): עידוד תעסוקת הורים, הכשרה מקצועית, שירות התעסוקה, אוכלוסיות מיוחדות, רגולציה, מחקר ואכיפה וגם תחומים יותר מנהלתיים-פנימיים (שכר ותפעול, מנהלת השירות, רזרבה להתייקרות).

ניקח לדוגמא את אחד מתחומי הפעילות – הכשרה מקצועית:

מפתי התקציב - שקופית 6התקציב מאושר. ואתם?

 

ניתן לראות שהממשלה מתכננת להוציא על פעולות הכשרה מקצועית יותר מ-800 מיליון ש”ח בשנת 2019, כאשר גם כאן הרוב המוחלט של תקציב זה יבוצע על ידי גופים מחוץ לשירות המדינה (תמיכות, העברות, רכש). בוא נעשה זום-אין לאחד מתכניות הראשיות בתחום – הכשרת הנדסאים וטכנאים:

מפתח התקציב - שקופית 7חידה: מה זה שש ספרות, וזו לא המשכורת שלך?

מכאן אנו יכולים להיכנס לפירוט של תקנה (8 ספרות) ספציפית. לדוגמא : מימון הכשרת הנדסאים וטכנאים לשנת התשע”ח, מלגות פר”ח, השתתפות בקרן לחיילים משוחררים וכו’. די פשוט, לא?

ברזולוציה הזו ניתן להבין בצורה מיטבית את התשובה לשאלה – מה קרה בפועל עם התקציב הספציפי? ניקח לדוגמא את התקנה של ‘מימון הכשרת הנדסאים וטכנאים לשנת התשע”ח’:

תקציב המדינה - שקופית8שמים לב לפער הגדול בין התקציב המאושר לתקציב הביצוע בשנה הקודמת?

כשאתם מגיעים לעמוד תקנה תקציבית, ‘מפתח התקציב’ הכינו לכם גרף שמדגים את הפער בין תכנון התקציב (התקציב המקורי), התקציב לאחר שינויים (העברות בין סעיפים שונים) וביצוע התקציב בפועל:

  1. התקציב המקורי (בצבע כחול)

  2. התקציב אחרי שינויים (בצבע כתום)

  3. ביצוע התקציב (בצבע ירוק)

בניתוח הגרפים האלו תגלו לרוב את ‘הסיפור’ שנמצא מאחורי תקנת הכספים האפורה. כך זה נראה בתקנה ‘שלנו’:

מפתח התקציב - שקופית 9תכנון מול ביצוע, גרף אילוסטרציה

בפוסט הבא (והשלישי בסדרה) אענה על השאלה הכי מעניינת – דלתות הכניסה לתקציב המדינה שם אתאר את ההבדלים בין סוגי ההתקשרויות שיש לממשלה עם גופים חיצוניים (מהמגזר העסקי ו/או החברה האזרחית) ואיך זה יכול להיות מעניין עבורנו.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

צרו איתנו קשר

שירותים

יש לכם שאלות או דברים שתרצו לברר?

דברו איתנו

למידע נוסף - צרו איתנו קשר

לקבלת עדכונים על בלוגים מקצועיים והמלצות על כלים ומדריכים בעולמות תוכן של אסטרטגיה, מחקר ויזמות ציבורית

דילוג לתוכן